my sayangness

Saturday, December 31, 2011

baling selipar+galah panjang...

assalamualaikum..jawab-jawab..xjawab salam dosa..hehe..hari ni nak update laju-laju..nak taip pon 120 km/j..hehehe..bukan hape..internet tengah laju..kan kalo lembab macam siput, entry ni akan di post pada taun hadapan..erk? taun depan lame la sangat kan..esok je pon..hehe

currently kat uum tercinta..selamat sampai di uum pagi semalam..ughh..teringat pulak pakcik teksi yang antar p kolej..eeii..geramm pulak..tapi next time aje la cite pasal pakcik nie..sekarang memang sume dok study, yela kan final exam pon da start..aku sendiri pon lagi bape hari je nak examm..tapi jenis tak sedar diri agaknye..sempat lagi update blog..ni da petang xelok study..cehhh..ayat yang xley blah kan..hehhe

petang ni..lepas solat asar ade event ngan kawan-kawan..eventnya ialah..sesi melepas kan tension study..hahha..kiteorang nak main baling selipar dengan galah panjang..hehe... sape taktau permainan ni??? ni mesti masa kecik-kecik kene kurung dalam umah kan?? sebab tu tak penah main bende2 nie..heheh..aku memang dari kecik kut main bende nie..bile da besar je jarang main..yela kan..tanak orang cakap aku tak cukup umo pulak kan nak main bende2 nie..tapi, kalo setakat nak lepas gian tu bole la..and because of that, i really appreaciate having frends yang superb.. yang sporting, tak matured, dan easy going..yang sama giler-giler nak main bende nie..cuba kire dengan jari, bape orang je nak main bende2 ni bile umo dah lepas umo mengundi?? takde kan?hehe..so, bersyukur ade kawan-kawan macam nie..even orang cakap,bising, tak matured, kepoh..tapi yang penting kite HAPPY!

ok..thats all for this entry...sape2 nak main?? jemput ler ke padang petang nie..HHA..papai..

Thursday, December 29, 2011

bye-bye KT

assalamualaikum and selamat pagi..erkk..pagi lagi kut lagi 15 minit nak masuk tengahari..today is 29 of december 2011..sedar tak sedar lagi 2 hari 2011 will gonna leave us.. welcome 2012..kalo dipikir,dihitung,ditolak, dibahagi, masa berlalu terlalu pantas.. sampai kan kite tak perasaan umo kite bakal bertambah lagi satu taun depan.. sekejap kan? jangan salah faham yer ini bukan entry akhir tahun yer..teeeettt


malam ni aku bakal berangkat ke sintok kedah..mane lagi kalo bukan ke uum tercinta untuk menempuh exam final lagi 5 hari.. kira macam nak berperang jugak la ni.even kuda-kuda tak pasang lagi..HAHa..Tu laaa..duk umah study tak banyak sangat..tapii takpe..yang penting dapat jumpa mak dan family tersayang..lepas jugak rindu yang overboard nie... dan juga dapat restu before exam..mak doakan ateh tau..cheq sukooo..balik uum ni, memang kene pulun habes laaa.. lagi-lagi paper TAP tuh..yang super duper susah..


malam ni nek bus kol 9 malam..




memang berat hati sangat-sangat nak tinggalkan umah.. siap merengek-rengek kat mak..makkk...tamauuu pegiiiii...pastu mak cakap,,mengada..lagi 14 hari nak balik kan..amek kau kene sebijik ngan mak..dah besar panjang pon merengek-rengek..tu belum kire part banjir kalo dekat bustand lagi tuhh..habit yang tak boleh nak hilang...huhuu..


ok laa..tu saje nak habaq..kawan-kawan..doakan aku menempuh final exam ni dengan cemerlang..amin...gud luck to all of my frends or sape-sape yang terbace blog ni yang nak exam jugak..wishing u all the best..semoga kejayaan menjadi milik kitaaa..aminnn ya rabb



kenangi kawan-kawan dalam doa mu..bile kite berdoa, jangan lupe doakan untuk  org lain jugak.:-)







Tuesday, December 27, 2011

sakit itu ujian ALLAH..be strong JUE

assalamualaikum... tengah syok dok kire-kire math..tangan rasa gatal nak menaip.. eksyen je study kan..baru je dua soklan dok jawab..sebenarnye terbongkang depan tv..baru lepas tengok cite VANILLA COKLAT..best kut cite nie..


topik ari ni sakit ujian ALLAH.. bile kite sakit, ALLAH menghapuskan dosa-dosa kecil kan..ALLAH tak uji kite dengan bende2 yang tak mampu..sekarang aku memang tengah sakit.. walaupun sakit yang bole dikatakan belum tahap kritikal..tapi memang mampu la meleleh air mata. ughh..nasib ler sekarang memang tengah dok kat umah..nak merengek-rengek pon ade jugak orang nak dengar..ade jugak orang nak bagi ubat..yes of kos..aku memang pembenci ubat..uwerrk!..cam ne la nak baik..ubat yang kat uum tu sampai expired..tak luak langsung..


asal balik umah je, mak tanya..ubat ade lagi tak? kalu da abes nak bli yang lain.. aku jawab ade lagi mak jangan risau..mane nak abes nya kan, memang aku tak makan..HAHA..lame-lame kantoi jugak dengan mak aku tak makan ubat..tettt..Tapi bile sakit ni rasa kadang-kadang da tak ley tahan, ku gagahkan jua telan ubat yang super pahit tuu..


YA ALLAH..kau sembuhkan lah aku..aku tak sanggup melihat ibu ku susah hatii..:(..aminnn

paper tough

jam menunjukkan 2.40 pagi..yess..still dekat meja study.. malam ni mata aku bertahan sikit nak tido lambat..biase nye kalo duk kat umah, kol 11 tu memang da wassalam la aku masuk mimpi.. tapi malam ni bertemankan segelas nescafe panas ibunda tercinta.. mata aku ley bertahan seyh..thanx mummy! love u so strong..


memang sekarang keje update blog je kan.. sebab internet lajuuuu dari biase..kalo dok kat uum tu jangan harap la dapat update blog..huhuh..tenet biase slow.. ni pon aku tengah rest sekejap..otak da tak bole nak terima ape yang dibaca..penat..tapi tak dapat tido..satgi nak sambung balik..inshaALLAH kalo tak lena kat meja nie..


kenapa la susah sangat nak faham TEORI AMALAN PERAKAUNAN.. susah kut nak study paper nie.. ape yang nota tu membebel pon aku tak faham..tu la padahnya kalo dalam kelas selalu main-main, selalu tido..ampun dan maaf encik zakimi..huhu..thats is my lecturer..baik sangat.. satu bab pon aku tak habes lagi study paper nie..dah la first paper..ughh..
balik uum ni memang kene pulun abes..kene berguru dengan kawan-kawan yang seangkatan amek paper nie..risau yang teramat..


owh..tadi..mak aku before masuk bilik..sempat lagi tegur..'ateh, tanak tidur lagi ker?'..terharuuu nyeee..sebab da lewat pagi duk ngadap nota lagi..mesti dia kesian kat aku..huhu...yess..aku sangat-sangat sayang kan mak aku..sape tak sayang mak..ye dak? hehe


okla..enough merapuuuu!..nak sambung study sat...wish me luck for final bebeh..:-)..amin

Sunday, December 25, 2011

out to pantai pandak, cendering

yeah..kerja menghupdate blog je kan.. hantu ape yang masuk lam badan jadi rajin sangat update blog ni? i will update blog when feeling like want someone to hear what i want to said..yes.. i like talking very much.. dari sekolah sampai sekarang title kepoh,kecoh,cocey atau seangkatan dengan nya da biase sangat orang duk panggil aku camtu.. nak wat cam ne mulut tak reti nak dok diam.. kalo senyap sekejap tu, mula la oang sekeliling dok tanya.."awak kenapa dia","xsihatkah anda"..ermm..soalan yang jenis memerli macam tu dah biasa..BUT..i appreaciate that becoz i know they oll know who am i..


petang ni aku kuar p merayap..p bli tiket nak balik uum..and then p merayap ke pantai pandak kat area cendering..syok kut p pantai nie.. sebab tak ramai orang.. dekat dengan umah my sis.. ombak dia tak besar sangat..bole mandi manda.. dan yang paling penting i like the views of the beach.. i really enjoy it.. suke sangat bile petang-petang dok pantai tu..lepak-lepak..suke bile dok atas batu..macam titanic pon ade bile angin kuat datang,,macam nak jerittt 'u jump i jump'...gediks la kau jue,,




aku kuar ni pon sebab rasa otak da serabut sangat..stress semacam je.. pikir nak exam.. takutt..study baru skit..pastu ade masalah-masalah datang melanda..Ya ALLAH..kuatkanlah hati aku..so, bile da otak rasa mcam da xley nak pikir.. bile rasa diri ni tak leh ngadap-ngadap buku.. terus kuar p pantai..amek angin...tenangkan fikiran..seronok..siap main layang-layang lagi..sampai kan orang kg tu tengok pelik aku da besar panjang sibuk lagi dok lari-lari main layang-layang..tapi aku xkesah..janji aku happy!..sampai senja dok lepak pantai, main layang-layang mcam budak tak cukup umur! memang puas ati..tapi xde la dekat sangat ngan pantai..xley main air pantai pon..sebab ombak sangat besar..takut jugak aku..main pasir pantai ngn layang-layang jo la,,




tapi sayang..tak amek pon gamba main layang-layang tadi..tapi..here are some pictures from past visit to the pantai pandak!..






next time memang nak gi lagii..i love the beach very much! and of kos love the view pf sunset much much more...ya ALLAH..titipkan lah semangat dalam diri ini..kuatkan hati menempuh dugaan..sesungguhnya ALLAH sahaja yg mengetahui..ALLAH know better..:-)

sorang lagi kawan aku tunang..:)

assalamualaikum...


nak update blog lagi malam ni bole? haish jue.. xsedo2 lagi yer ur exam just around the corner..hape nak jadi..ni la padahnye bile internet sangat laju dan memuaskan hati bile nak taip blog.. baik la tenet terkemut-kemut atau pon xdapat langsung kalu dekat-dekat nak exam..cam ni la manusia xreti bersyukur...huhu..bile tak dapat tenet, mula la nak memaki hamun kan? terukkk kan seorg juwairiah? iyerr kan je laaa..


sekarang tengah musim cuti sekolah.. mula la bederet-deret kad jemputan kawen kat umah..aku sendiri pon da dapat 2 kad kawen..satu kad kawen along anak mak angkat aku lagi satu kad kawen zati kawan rapat sendiri yang nak kawen..rasa excited tu berdouble-double la..sronok habes! hehehe..inshaALLAH i will attend both of ur weddings..


sekarang ni baru prasan diri ni da besar..ramai kawan-kawan yang da kawen, nak kawen dan dah ade anak sendiri.. ade sorang kawan aku baru je selamat lahirkan baby dalam 12 hari..comey giler baby dye! lagi sorg kawan aku tgh pregnant..how hepy i am! i will be come aunty to my frends child..ade ke cam tu? hehe..


bile da masuk umur lebih usia mengundi ni ramai yang dok tanya-tanya bile nak kawen.. dan ade the s0-call teman hidup.nak wat cam ne jodoh belum sampai.. one of my frend will engage tomorrow.. with her mom's choice..nice kan? must be much more barakah..he is nicee man..sangat-sangat baik..aku da kenai dia almost two years.. and yes.. ALLAH hadirkan dia sebagai seorang kawan yang cukup-cukup baik.. banyak kut yang dia da bantu aku.. he is a good frend.. dan selepas ni, tak boleh lah nak contact dia..sebab da jadi tunangan orang.. but our memory still in my heart.. 


so, i wish him hepy engagement day to both of u.. hopefully ur relationship till end of ur life..and congratess..



Saturday, December 24, 2011

final exam..

yess..i admit it..failed again nak update entry selalu..tapi x pe la kan..sape nak kisah kau update ke tak ju? ye dak..tapi tu laa..nanti da tua-tua teringin pulak nak baca kisah muda-muda..sebab tu gigih jugak dok update walaupun beberapa bulan sekali..ok la kan dari xde entry langsung. bak kata orang better late then never! ahax..


sekarang da penghujung semester tujuh kat uum.yeah! im super senior here..yay! pejam celik, sekejap masa berlalu.. sekarang pon lecture da abes..cma tunggu final exam je..and then.. next sem will be the last sem..inshaALLAH.. 


cakap pasal exam, sangat cuak sebab paper killer kut. Susah sangat-sangat.. even 4 paper je sem ni, tapi semua paper bole di katakan susah.. sebab ape? try buat asemen yang lecturer bagi tu ari, memang xley nak jawab.. merapu habes. . tu la kau ju dalam kelas main2 lagi..amek kau! tapi.. inshaALLAH berusaha selagi daya,.ehek3..


right now, im here at kampung ku tercinta. sangat tenang.. rasa tanak balik uum.. mengada la kau ju..xkan tanak jawab exam kan? bile kat umah, rasa best..lari dari kehidupan yang serabut dengan nota-nota terbengkalai kat bilik..ughh...so, balik umah..tenangkan pikiran kejap..tak gitu? 


tapi xley nak sronok sangat, sebab jadual exam sangat dekat-dekat..


5/1 teori amalan perakaunan
6/1 math pengurusan
13/1 audit
14/1 malan..


bismillahirahmanirahim..
ya ALLAH..permudahkan la urusan ku..permudahkan la urusan kawan-kawan ku menghadapi peperiksaan..berikanlah kami kejayaan ya ALLAH.. amin..

Saturday, November 26, 2011

need my mom.

assalamualaikum..

sudah lama tak menghupdate blog.. sejak kembali ke uum tercenta blog masih blom diupdate..this is my first entry lepas balik ke uum..malam ni takdak mood sangat nak merapu atau pon mencoret di laman blog tercenta nie.

just straight to the point.. walaupon diri sendiri sentiasa dilimpahi kegembiraan, tersenyum dan bergelak ketawa..im hepy for that because ALLAH mengurniakan nikmat itu..but bile ahli keluarga sendiri ditimpa ujian atau dugaan saya tak kuat untuk menghadapi nya even ujian itu bukan untuk diri sendiri tapi ibarat pepatah kata cubit peha kiri peha kanan terasa..sangat sedih sebab tak dapat nak tolong pape..cuma mampu doakan sahaja..

Ya ALLAH.. kuat kan la hati kami untuk menghadapi ujian ini..ALLAH hanya menguji orang yang mampu sahaja.. kami redha dengan ujian mu..

bile rasa mcm ni, rasa nak terbang jumpa mak..i need my mum badly right now..

im off..nite.

Sunday, November 6, 2011

aku dah bole kawen..:-)

assalamualaikum..

hari ni 6 november 2011 umat Islam menyambut Hari Raya Aidiladha atau lebih spesifik hari raya qurban atau pun hari raya haji..Ramai umat Islam menyembelihkan korban untuk diagihkan kepada fakir-fakir miskin. Alhamdulillah aku sendiri pon penah masuk satu bahagian untuk membuat korban walaupun ditaja oleh mak aku..hehe..insyaALLAH ade rezeki nanti aku nak buat kurban lagi..hehe..for me, sacrifice everything for goods..:-)

so, sempena sambutan ini aku mengucapkan salam aidiladha kepada readers and oll of followers..walaupon terlambat nak wish jugak..tak kire! tak kire!

tarikh 4 dan 5 november 2011 aku telah selamat menjalani satu kursus yang mane wajib bagi seluruh umat Islam di Malaysia kalo nak kawen.. kalo ko tanak kawen x yah la gi kursus ni.. Kursus pra perkahwinan.. sape tanak kawen kan? aku memang nak kawen even taktau lagi jodoh dengan sape. Jodoh kan rahsia ALLAH..just doa je supaya dapat jodoh terbaek dan berkekalan hingga akhir hayat.. aminnn..orang kate kalo kahwin separuh iman kite telah lengkap..sape tamau kan? ustaz kat kursus ni pon cakap kalo kite kawen pahala amal ibadat kite berlipat ganda..rugi wooo x kawen..hehee




buku ni banyak info..hehe

sebenarnye, aku beriya p kursus kawen ni pon sebab free..150 orang peserta kursus ditaja oleh wakil rakyat tempat aku..thanx pok sop! lapp u..keh3.. kalo tak free kompen la aku tak pegi kursus lagi, tunggu nak kawen kot baru p..dan yang terkejut nya, dalam 150 orang ni 50 org je pompuan and other rest is guys..tak penah2 aku g majlis ramai laki dari pompuan..sangat terkejut.. siap ade sore2 laki cakap..laki je nak kawen..cit! aku pon nak kawen kut.. memang jadi bahan je la pompuan time kursus tu sebab sikit..demmmm


aku dah ade sijilll..kau ade??

so dengan ade nye sijil ni, aku dengan bangga nya nak cakap saya da besar!!! da ade lesen pon nak kawen..bile2 pon bole kawenn..yuhuuuuuu..kau ade?? hehhee..tapi taktau lagi la bile nak kawen .. insyaALLAH ade la jodoh tu nanti..

ya ALLAH..jodohkan lah aku dengan seorang yang soleh, yang boleh membimbingku ke syurgaMU..kekalkan hubungan kami hingga ke akhir hayat..aminnnn..:-)

Wednesday, November 2, 2011

friends are special

assalamualaikum...

untuk entry sebelum ni semangat ku berkobar-kobar sebagai penyokong kuat negeri terengganu.. sehingga kan demam pon gigih dok tengok bola.. tapi seluruh malaysia dah tau kut terengganu kalah menentang n.9.. aku redha walaupun sedey..sob.sob..dah takde rezeki nak wat cam ne..so cool aje..next year ade lagi kan..chiil okayh? haha...hott kut aku mase malam kalah tu..nset aku tak terenti2 bunyi msg masuk sume dok kutuk aku sebab ganu kalah..hahaha..tapi aku okay je...cool..walaupon kalah, im still with u TERENGGANU FC..:-)..

oke..tutup cite pasal bola..Let by gone be by gone..barang yang lepas usah dikenang..am i right? so, cite aku ari ni is about friends.. agak-agak ade tak kat dunia ni orang takde kawan? mesti ade kan at least sorang.. bagi aku, kawan adalah seseorang yang boleh kita share everything..bole kite go with her/him..orang kate kalo kite nak tau perangai kite, kite tgk kawan2 kite kan? sbb tu orang tua-tua selalu cakap kene pandai pilih kawan..kalo buruk kawan kite tu, buruk jugak lah kite kan..

tapi alhamdulillah..aku bersyukur dikelilingi kawan-kawan yang baik.. belum jumpa lagi yang suke mengambil kesempatan or something.. kalo ade kekurangan tu, biase laaa.. setiap orang ade kelemahan dan ade kelebihan.. so, terima lah kekurangan dia tu sebagai perbezaan dia dengan orang lain.. sebab tu ALLAH ciptakan manusia berbeza-beza.. supaya kita saling mengenali antara satu sama lain..tak gitu? panjang aku bagi tazkirah..kalo salah sila betulkan..saya budak baru belajar..:)

one of my friend keje dekat sarawak..baik sangat-sangat..super duper baik.. da lame kut kawan dengan dia..selalu share problem,cite ngan dia.. dan yang paling penting selalu jugak nasihat jangan nak merapu sangat...sebab dia memang dah kenal aku ni kuat merapu..hehee..saboo je dia kawan ngan aku..:)

then, hari tu...

posmen datang umah dengan gaya macho nye..siap jerit2 name aku lagi..time tu aku xley kuar sebab bergaya perempuan melayu terakhir sbb pakai kain batik.. so, aku suh anak sedare aku p amek.. i got parcel from sarawak..suke3..

dalam parcel tu ade...
keychain...aku memang pengumpul keychain yang berjaya.....sebenarnye ade lagi 3 keychain tapi telah dipow oleh adek ngn anak buah aku..cit

baju ni nice kan? aku sukkeeeee gilerr..pandai dia pilih..tahniah!

sebenarnye banyak lagi yang dikirim tapi xlarat nak upload..aku kene pasrah je bile pakai laptop kecik nie.. :( thanx sangat dekat kawan aku nie..really appreaciate.. this is what we call friends are special..apabila kita ikhlas dengan orang, insyaALLAH orang lain pon ikhlas dengan kita..

Saturday, October 29, 2011

PIALA MALAYSIA 2011

yesss..hari ni saya mampu mengekalkan kerajinan dengan menghupdate lagi blog.. tahniah kepada diri sendiri..hehe..


tahniah sebab rajin hari ni!

hari ni dekat status facebook kawan-kawan sibuk dengan perlawanan bola.. status aku pon same..ingat ko je ade? hehee.. kehangatan perlawanan bola malam ni kian terasa even aku yang tak pegi tengok secara life p0n da tak sabar nak tengok bola malam nie.. kompen-kompen aku tercongok depan tv malam nie.. biase nya kalo ade perlawanan bola, aku ngan sedare mare akan terjerit-jerit depan tv.. Maaf la jiran tetangga yang tak suke tgk bola tu yer..jgn nak bom umah aku udah ler..hehe

aku rasa semua da tau kot malam ni final piala malaysia 2011 TERENGGANU menentang N.9..lain la orang tu memang buta kelu bab-bab bola nie..kompen taktau ape2..haha..
TERENGGANU dengan trademark PETEH GANU PETEH, N.9 dgn trademark HOBEN JANG HOBEN.. Walaupon aku peminat tegar si kembar aidil zafuan dengan zaquan adha, demi cinta kepada pasukan terengganu..aku 100% sokong pasukan terengganu..aku mendoakan kemenangan menjadi milik terengganu...aminnnn...GANU NELANG!!!!
mulakan langkah masuk ke stadium dengan bismillahirahmanirahim
kg aku yang indah lagi permai ni serta merta sunyi sepi kesan perlawanan bola malam ni..sume berhijrah ke stadium shah alam..untuk menyokong pasukan terengganu..ni kalo aku bandar ni kompen jalan lengang jer kalo aku nak baring kat jalan raye tu pon bole kut..HAHA..aku sangat berbangga dengan pemuda-pemuda kg aku yang sanggup menyiapkan banner untuk memberi sokongan yang padu kpd pasukan terengganu.. ayakkkk...guano ayat buley jadi skema ni? yaaaksss

kalo ade nampak banner ni dekat stadium, tolong kim salam kat dyeorg yer..hehe

last but not least, doaku semoga kejayaan menjadi milik terengganu..amin.....:-)

Friday, October 28, 2011

entry yang tak de isi!

assalamualaikum..

bertemu kembali dalam rancangan blog jue yang sangat jarang dihupdate.. super duper pemalas punye tuan blog..Nak wat cam ne tak menyempat nak menaip 'ketuk ketak' ketuk ketak di keyboard laptop nie.. Penyebab utama jarang menghupdate blog ialah laptop ku memang dah wassalam.. Tak dapat diselamatkan lagi.. sekarang dok pakai laptop free yang kecik cenonet nie. Sangat tak puas hati kalo gune laptop nie. Skrin nya yang kecik menguji kesabarannku, bertambah tambah ujian ku apabila selalu sangat hang2.. Rasa macam nak campak kat laut pon ade.. Sabo je laaaa..


tinggal kenangan laptop ku yang ditatang bagai minyak yang penuh..

yang kedua, dok kat uum tak de masa nak menghadap blog nie. Dari menghadap blog, rela ku mengqada tido2 yang tak cukup. Seper buzy.. Dengan meeting ke hulu ke hilir.. pehhh..gaya macam wakil rakyat pon ade..

so, sekarang bile da lama tak hupdate blog.. nak berceloteh kat blog sendiri pon rasa segan. Tak tau nak mula yang mane. Padahnye lame tak updae blog..nak menjana idea pon sangat la susah.. haissshhhh

sekarang, nak jerit kuat-kuat IM HOME NOW! suke3.. sebab tu la ade kerajinan sket nak menaip blog nie..hehee..insyaALLAH will be update soon..tapi tak tau la bile..

Thursday, September 22, 2011

semester 7 had just begin yaww!

assalamualaikum..

alhamdulillah selamat sampai ke uum tercenta. Untuk meneruskan saki baki masa yang ada untuk menamatkan ijazah. sekarang ni, secara officially i am fourth year student..i am super duper senior..ahaxs.. insyaALLAH will be my last year as a degree student..

sampai2 je kat uum.. one of chinese student tanya " u sem berapa ? " aku terfikir sejenak da sem berapa?  rupa nya da sem 7.. dengan muke bangga cakap sem 7..chinese tu terkejut..da sem 7? whahhh.. ape ingat aku kecik aku junior erk? ade hati nak buli aku ar tu.huh.. bila da sampai uum, memang sarat kepala duk pikir macam mane nak hangkut barang-barang yang berkotak-kotak dekat stor? da la 4 bulan cuti, mane nak ingat mane aku letak kotak2 tuh. Nasib baik, otak aku masih berfungsi dengan baik tuk ingat balik mane kotak2 aku. tu pon mengambil masa yang lama.. Ni nak kene minum scots emulsion ni bagi cerdas balik otak nie.HAHA..

Lepas mendapat kan pertolongan kawan-kawan yang memang sangat baiktolong angkat barang-barang, memang bilik aku tak nampak rupa. Macam bilik kene langgar ngan ikan jos pon ade. Nak baring kat katil sendiri pon takde selera walaupun badan memang super penat. huh..


tgk bilik aku? x macam kapal kene langgar ngan bapak todak kan?


meja plak macam tokang pecah sampai kan kasut pon ade kat atas meja..ape kes?

Walaupun badan memang meracau-racau minta dibaringkan, tapi aku tak peduli selagi bilik aku tak kemas aku tak bagi can badan aku rehat. So, operasi membersihkan bilik dan segala barang-barang dijalankan..  dan hasilnyaaaaaaaa....

yeahhh..that is our room..


cik teddy nak interframe yer..?

i got two locer this sem..tengs YAB


that is fresh flower...like it..:)



finally, siap jugak kemas-kemas bilik nie.. Ade selera nak tengok..xtau la tahan bape lame bilik ni kemas macam ni yer.. so, new semester, new class, new subject, new room...sumenyeaa NEW..hOPEfully can adapt with these soon..:-)

opsss..new of me....tadaaaaa..



for your information, blog nie da ditaip seminggu..sekarang baru nak post..hek3...

thanx yawww..! papaii

Wednesday, September 7, 2011

selamat bertunang kawan!

assalamualakum..

first thing nak cakap memang da berkurun giler tak hupdate blog.. Kalo umah da tinggal lame macam ni pon kompen hantu da beranak pinak.. nak hupdate pon xtao nak mula mane dulu..banyak sangat cite2..dari start pratikal, sampai sekarang yang da abes praktikal, tambah ngan puasa dan raye..memang tak ar kalo nak cite sekali harung.. InsyaALLAH blog akan di hupdate one part by one part. Kalo nak taip sume dalam mase sehari mau kejung jari aku ni,.Silap-silap taip pakai kaki agi..hek3...

ari ni terasa nak cakap pasal jodoh? layak ker? HAHA.. terasa nak cakap pasal jodoh sebab dah ramai kawan-kawan yang maju setapak ke hadapan.. ade yang tunang, ade yang da kawen, ade yang tunggu mase delivered baby, ade yang bakal berkahwin lagi seminggu pon ade.Lepas raye nie sahaja da 6 orang bertunang dan 2 3 orang yang nak kawen.so, i wishing u congrates and moge kekal ke akhir hayat..amin..=).. AKU? Aku xtao lagi bile. Belajar pon tak abes lagi.. Tapi ade org cakap belajar bukan alasan tak ley kawen. Kawan-kawan aku sendiri pon ade yang tengah belajar tapi dah kawen. Tapi bole je hidup aman bahagia. Cuma akU, kalo bole nak consentrate on study first.,nak bagi segulung ijazah dulu kat mak aku.. insyaALLAH..itu cume perancangan aku, tapi semua nya di tangan ALLAH..everything is under ALLAH's will... am i right? tapi jue..ko da ade calon ker? jangan nak berangan nak kawen la,, masak pon xreti lagi..tak kan nak bagi makan pasir kot kat laki aku? huh

Bak cite STANZA CINTA , Jodoh tu ketetapan ALLAH. kalo ALLAH da tetapkan someone tu jodoh kite, maka tetap akan terjadi walau seluruh isi alam menentang.. TAPI kalo Allah tidak tetapkan,maka tetap akan terhalang walau seluruh isi alam pun menyokong... Percayalah semua yang ALLAH tetapkan ade hikmah di sebaliknye.."peace"..

untuk kawan2 yang baru bertunang dayah, mai, hanis , thirah wishing u SELAMAT BERTUNANG dan cepat2 ke jinjang pelamin..nanti jemput2 la aku tau.. :)

Thursday, June 30, 2011

praktikum ohh praktikum..

assalamualaikum...


first nak cakap, sangat2 lama dah tak update blog nie. Bukan takde benda nak update, banyak sangat2 cerita yang da berlaku sepanjang tak update blog ni. Tapi kalo nak cite dalam satu entry, kompen taip sampai bulan depan pon belum tentu habes. Susah sangat nak update blog sebab beberapa perkara seperti berikut( cewaahh )   :


 1) takde connection tenet dah..sob..sob..
untuk pengetahuan semua, aku dah berada di rumah sewa.. mane nak dapat tenet lagi. Tak kan nak hangkut modem wifi kat umah. So, pasrah je hidup tanpa info.. hek eleh, gaya cakap macam cari banyak info kan kat tenet? so, dengan itu , aku bole hupdate blog bile balik kampung ujung minggu je.

2) sangat-sangat tak sempat nak hupdate blog sebab buzy overboard
erk? buzy sangat ker? bole la tahan buzy nye.. da name nye tengah praktikum skang nie. kalo ade masa skit2 tu, takde nye nak hupdate blog.. baiklah qada tido2 yang tak penah cukup..HAHA


cakap pasal praktikum, aku tak penah lagi cite secara officially kat blog nie.. so, skang dengan segala hormat nya aku nak cakap aku tgh praktikum kat SMK PADANG MIDIN selama 10 minggu. Skang da habes minggu ketiga.. next week msuk minggu keempat. kejam kah aku baru nak cite? of kos la tak 


cikgu? ahaxs

tengah praktikum ni, terasa banyak sangat keje nak kene buat. bangun pagi-pagi siap g sekolah. Masuk kelas ngaja+ relief kelas. Siapkan buku-buku RPH. Then, balik sekolah, semayang then kompen terbongkang kat katil. Sangat-sangat penat even satu kelas je sehari. yelA, nak mengajar orang bukan senang.Bila malam, mula kene mengadap buku untuk ngaja esoknya... cam ni la rutin hari-hari aku..Kadang-kadang, kita faham bende tu dengan cara kita tapi kita kene pikir jugak, budak-budak yang kita ngajar tu bole terima ke explaination kite tu? sangat2 risauu..


tapi, sebagai seorang yang masih belajar untuk mengajar orang, i will try to adapt with this.. with school's environment, with students, teachers and all about school. insyaALLAH, aku akan berusaha untuk menjadi seorang guru yang mampu mendidik anak murid dan mampu memberi kefahaman yang secukupnya kepada pelajar. Doakan aku yer kawan2..:)


Sunday, May 29, 2011

bila aku ganti mak aku..:)

assalamualaikum.. malam ni aku update blog lagii... yeyeaa..bertambah-tambah kerajinan menghupdate blog. Senang kan kerajinan menghupdate blog datang berbeza memang berbeza dengan kerajinan study untuk exam. :D. Ni sebabnya kebosanan tahap giga duk kat umah tak tau nak wat ape. Update je la blog yang tak seberapa nie. Nanti tua-tua ade jugak bahan nak di kenang. ye dak? 


ok, malam ni bercerita skit pasal...of kos la pasal aku. Tak mau aku nak becerita pasal final mentor yang hangat macam goreng pisang. Aku ni first time tgk mentor malam ni, peserta nye pon tak kenal.Silap-silap aku cakap mentor tu peserta pertandingan..teheee...
bact to the topic, malam ni nak cite peristiwa petang tadi.Tengah dok layan pakwe aku kat tibi 3 tadi dalan nona, mak aku duk panggil. 


'ateh, g ajar budak ngaji jap'
(mak aku memang ajar budak-budak ngaji, aku yang pandai ngaji siap ley msuk pertandingan ni mak aku la ajar) HAHAHA

aku dengan tidak berapa rajin sangat, terus merembat tudung p ngaja dak-dak ngaji. Sampai je kat tempat dak ngaji, aku tengok kat lantai umah aku conteng-conteng dengan kapur macam kat skolah itu. Ape ingat lantai tu papan hitam ke der? aku ni memang kalo tengah pening-pening sume orang aku nak sembur, lagi-lagi ade yang wat hal macam ni. Aku ape lagi...serangggg!!

ni sape punye keje ni? tak de keje ke nak conteng-conteng ni? ingat papan hitam ke hape?
amek ko, tak bertubi-tubi aku tanya..

aku sebenarnya da tau sape yang buat sebab nya masa aku keluar aku da tgk sorg budak ni tgh conteng-conteng.. gua bengang tol la bai..aku pon tanya la lagi nak tgk jujur ke x..

aku :fatinn!!!!!!(bukan nama sebenar), awk conteng ke? 
fatin: tak..mane ade saya conteng
 pantang btui aku kalo budak-budak menipu nie..Rasa nak cili je mulut..grrrrrr
aku: jangan nak menipu lagi la fatin, da la buat salah, nak tipu pulak tu.. saya tau la awak yang buat.. 
fatin : diam tak terkata ape2..(mata da bergenang ngn air mata)
HAHAHA

lepas da ajar ngaji budak tu..Tengah-tengah marah pon aku ajar jugak budak ni ngaji. Aku bukan nak marah pon, cuma nak ajar budak ni jujur sikit. Ni kecik-kecik da nak menipu bile besar nak jadi ape nie.. 

fatin : ateh..dia panggil aku sambil hulur tangan.( memang habit budak-budak ngaji kalo lepas ajar diaorang ngaji diaorg akan salam plus cium tangan skli..Yang ni emmang aku respect la kat budak2 ni)
aku: lepas da salam, aku cakap lepas ni jangan nak menipu lagi, nanti buruk mulut tu baru tau..

END...P/S: budak-budak baru tau aku ni garang. Lagi-lagi aku memang jarang ade kat umah.so, kalu aku marah memang takot sikit la diaorg nie.HAHAHA. Best jugak marah-marah budak ni..hahaha

Saturday, May 28, 2011

End of semester six

assalamualaikum..


done! just one 1 word that i want to say merdeka! ehhe.. i had done my final exam last 4 days..perasan? mesti la suke..bole lak tanya kan. Da x payah nak perah otak aku nak study2 sume.. tapiiii sem ni rasa teruk sangat. Even 4 paper je,nape la malas sangat nak study. Dahtu jawab exam rasa tak puas hati..sob.sob..sob.. lagipun, banyak sangat tips yang dapat tak mengenai sasaran..uwaa..lepas ni takmau caye dah kat tips..:(..

tapi, benda da lepas ,macam omputih kata 'let by gone be by gone' kan? just tawakal je kepada ALLAH.. yela, lepas da berusaha sume kene tawakal je kan..banyak-banyak kan doa. Ari tu masa sampai kat umah..opsss lupe nak cite aku da balik umah pon, da selamat sampai ni haa..haa..nenek aku tengah betapa kat umah aku ni. 2 ari lepas aela dia tanya, da abes exam kan? aku pon cakap la ha ah.. Lepas ni doa-doa tau, and bila dapat result nanti jangan lupe sujud syukur.aku pon jawab~baik tokwan..cucu mithali kut...hahaha.ape2 pon,nak ucap sangat terima kasih tokwannnnnnn! lap u so strongg!!hehehe.. 

kawan-kawan,doakan aku dapat result cemerlang yer..aminnn
bila da kuar dewan masa paper last ari tu, berakhir nya semester 6 kat uum. Kalo dak2 lain kompen da jerit hip!hip! horey sebab da abes belajar, tapi aku xley jerit lagi cam tu sebabnya aku ade lagi setaun nak abes belajar. Nak wat cam mane amek education mesti la 4 taun. Nak ajar anak orang woi mesti la belajar lama2, tak pasal-pasal salah ajar mati aku kene kejar ngan mak bapak diaorang. heheh.. 

lariiiiii..macam ni la gayanya kalu kene kejar..hek3


skang semua universiti di msia diselaraskan cuti selama4 bulan untuk degree je la.ni la yang aku tau. So, kawan-kawan dok sibok cari keje sana sini. Aku x payah cari sebabnya da ade keje menanti.HeHE. Aku bakal berpraktikal kat sekolah nanti.. MAAAAAAKK!!. cuak gilerrr...mau tak takot,nak kene masuk kelas ngaja. Dengan ade lecturer datang observe lagi mesti la aku tersipu-sipu malu..huhu..rasa tak bersedia sangat. Tapi walau ape p0n, kene terus kan jugak, kene prepare jiwa dan raga aku nie. InsyaAllah aku akan buat yang terbaik..:) ..so, all the best to my self and all of my frens. moga kita dapat menjalankan praktikum sebaik mungkin..amin..:)

Tuesday, May 17, 2011

hepy teacher's day!

assalamualaikum...

hepy teacher's day!! Jerit kuat-kuat. Hehe.Walaupun terlambat sehari. orang wish time 16 mei, aku wish 17 mei. KIre halal je la.HeHE. Sebabnya buzy semalam tak sempat nak wish hari guru ni. Bersempena hari guru ni, aku dengan rasa rendah diri nya mengucapkan SELAMAT HARI GURU buat guru-guru seluruh dunia terutamanya yang mengajar aku dari tadika, SK Pulau Bahagia, SMKA Tok Jiring, Kolej Matrikulasi Kuala Nerang dan tak lupe pensyarah-pensyarah Unversiti Utara Malaysia. Jasa-jasa kalian amat ku kenang sampai bila-bila. I LAAAPP UUU..:)

sebagai bakal guru~insyaALLAH, banyak jugak dapat wish hari guru dari kawan-kawan, sedara-mara. Sangat terharuuu.. Tak jadi cikgu lagi pun da dapat wish.. :D.. Aura cikgu da meresap skit-skit kat dalam diri. Pewiiiittttt..Kpd kawan-kawan yang wish, mekasih.. next year wish skali ngan hadiah tau. Demand kan aku? keh3. Tahun lepas first time sambut Hari Guru sebagai guru kat sekolah time buat pra praktikal atau name femesnye ROS. Time tu jugak nyanyi lagu patriotik Kami Guru Malaysia tuu.. Rasa lain macam pon ade sebab first time kut. HuhuHU..tapi sangat best, masa tu walaupun tak berapa kenal budak-budak skola, tapi rasa dihargai. Dapat jugak hadiah walaupun tak menimun macam cikgu-cikgu lain. Yela,, nak wat cam ne budak tak bape nak kenal. Takpe2. TUnggu aku jadi guru betul2 nanti..Siap laaa..hahaha( gelak jahat )

teacher wanna be~INSYAALLAH

kepada rakan-rakan seperjuangan yang bakal-bakal jadi pendidik, aku dengan bangga nya wish SELAMAT HARI GURU kawan-kawan. Semoga kita sama-sama menjadi guru yang cemerlang, gemilang dan terbilang pada masa akan datang. InsyaALLAH..

p/s : SELAMAT HARI JUGAK KAT MAK AKU, mak adalah guru aku sejak kecil hingga ke akhir hayatku..:)




Thursday, May 12, 2011

nak umah sewa!!!!

assalamualaikum dan selamat tengahari ( gaya pembaca berita )

ari ni rasa rajin lagi nak update blog. Padahal paper 16 ari bukan ni nak kene study dan menghapal betul-betul. Tapi nak wat cm ne jenis malas nak study awal2..hehe.. ni pun masih berpoya-poya kat fb ngan blog. lekkk luuuuhhhhhh.. Satgi cheq study naa..

ari ni nak share problem..uhhhhh.AWAS!.sape2 yang tak sanggup share  problem better jangan bace, nanti serabut kepaLe.. haha.. Problem ni sebenarnya dikira agak besar la jugak. Sebabnya boleh sebabkan pening kepala duk pikir pasal ni. 

sebenarnya, bulan 6 ni aku bakal mencurah kan bakti sebagai tenaga pengajar kat SMK PADANG MIDIN kat Kuala Terengganu. Kononnya la mencurah bakti, tapi ntah2 warga sekolah tu serabut tgk aku nnti menyemak kat skolah diaorg.Fuhh.,mintak simpang. WAIT! Aku bukan da start keje, cuma berpraktikal je kat situ dalam dua bulan lebih.. Tapi yang jadi masalahnya, aku ngan kawan-kawan memang tak dapat umah sewa lagi. Kalo tak dapat umh sewa, nak duk mane? Tak kan nak merempat tepi jalan..sob..sob.. 

Rasa serabut sangat duk pikir. Even aku sendiri orang terengganu, tapi aku memang xde kenal sape-sape area situ yang boleh mintak tolong tuk carikan umah sewa.. Sangat mintak maaf dengan ciknab, mam, yana, dyana.. Sebab tak mampu nak cari umah sewa kat kite.. Rasa bersalah..:(..sory kawan2..

xtau la nak cari cm mane sebabnya aku tengah betapa lagi kat uum ni. Nak balik cari pun terengganu bukannya dekat. tengah exam kut.. Nak suh kawan-kawan yang memang da balik trganu tak sampai hati sebabya member-member aku bukan duk area pdang midin. Kalo ade member duk situ, memang tak segan-segan la nak mntak tolong. Siap pakse lagi! hahaha..

oklaaa..need to stop rightnow. Tapi, kalu sape2 yg bace blog ni, kalu ade contact number orang yang nk sewa kan umah area pdg midin ni, plis3 tolong inform kat aku. . Sangat mengharap..:(






saya update blog malam nie..:P

Assalamualaikum..


sudah agak lama tak menghupdate blog nie. banyak sangat cite yang xmampu diceritakan kat blog nie. Sejak balik umah, da datang uum balik, study week dan exam pon da start. Da dua paper pon. Everything goes smoothly. Rasa cepat sangat masa berlalu. Da abes pon semester 6 kat uum ni. Gaya cakap macam da abes belaja kan..but i have 1 more year to go! 


Sangat jeles dengan status kawan-kawan "im not degree student anymore".. pehhh..memang best la. Tahniah buat kawan-kawan yang da abes buat degree. Selamat menjalani alam mencari pekerjaan. Nanti da dapt keje, roger2 yerr..ngeh3..


malam ni tak study pun, cuma terbongkang kat katil sambil menghupdate blog nie. Sebab next paper is on 16 May. So, pe kate malam ni merehatkan otak, melapangkan minda..yekss..Bahasa apakah? skemaanyaaa..2 paper dah selamat dijawab. Pagi tadi paper Financial Accounting Reporting 1V. Sangat menguji minda. Susah..... Rasa stress sangat lepas exam tadi. huwaaaaaaa..Tapi, malam ni dah oke skit.. xmo dah stress2 nie.. TAK SYUKE!. so, let by gone be by gone.,Just focus on my next paper. Paper ni tawakal jela. aku dah berusaha, jalan terakhir hanya bertawakal kepada ALLAH. :-)


okla, xtau nak cite pasal ape..so, let stop here..adioss





Sunday, April 24, 2011

exam datang lagii..

assalamualaikum dan selamat malam..

saje je malam ni rasa nak ucap selamat malam, kut2 ade orang bukan islam bace fb aku nie... tapi ade ker? ngeee.. malam ni rasa terrrajin nak post entry. Rasanya baru je 2 ari lepas post entry. Mungkin mood yang semakin bertambah baek..ngeh3..Semalam ade family day pendidik,yang mana sume bakal-bakal cikgu. Sangat best even tak dapat main sume games.Tapi membe yang sangat-sangat sporting. Bertuahnya aku dikelilingi kawan-kawan yang sangat HEBAT..really appreciate this moment.

bakal-bakal cikgu akaun dan seorang cigu bisnes sesat..:P

geng-geng pendidik yang sangat best. moga jadi guru cemerlangg!!

Alhamdulillah.. Minggu ni masuk minggu last semester 6 di UUM. insyaALLAH two more sem to go..GO! GO!..Lepas habes minggu ni, study week akan bermulaa tapiiiiiii aku bli tiket balik kampung.. sangat best kan? hahahha.. Selama ni memang tak penah balik umah kalo stdy week sbb nya aku tau aku tak kan stdy. Tapi kali sangat rindu kat family especially mak sampai termimpi2 nasi briani mak..sob..sob..So, aku balik jugak kali ni dengan azam hangkut segala buku dan aku akan STUDY di rumah!

lepas seminggu study weekk,, EXAM akan bermulaaaa..ngeeee...memang cuak gilerrr! yela ..mau tak cuak skang ni pon tak study langsung dan masih berfoya-foya dekat fb, blog dan segala bagai benda melarakan..ish3..terookk kan? ngakuu je laa.. Nak wat cam mne jenis study last minute dari kecik lagi..Bila entah boleh berubah nie..huhu

Sem ni 4 paper je. Walaupun 4 je tapi sume nya killer jeee...Takottt weh....
my first paper on 8 mei 2011. then 11 mei, 16 mei an the last one is 24 mei.. Wish me luck bebehhh..:)..

p/s :: gud luck jgk kpd kawan2 yg bakal menghadapi exam.. man jadda wa jadda, man zara'a hasada....gambate3!!!

Thursday, April 21, 2011

assalamualaikum..jam dah pukul 2.46pagi.. tapi aku tak tido-tido lagi..Dari tadi dok terbongkang kat katil, tapi mata tak mau lelap.. Degil betul mata ni kan..sape la didik nie..hehehe..opsss..selingan jap, tengah-tengah dok taip blog ni, dengar sore pok keee...ngeee..seram lak aku..huhu

Malam ni, badan sangat tak sihat. Perut sakit giler+ kepale pening-pening+ badan dah mula panas..Pehhh.. pakage lengkap..yA Allah.. tak tertahan rase,. Simptom-simptom nak demam telah datang. huwaaa.. Takmau demam, exam dah dekat. Aku da la kalo demam makan masa yang lama. Sampai kan boleh hilang sore.. Kalu sakit-sakit macam ni sorang je terlintas kat kepala "MAK".. huwaa..baru je lepas tepon dalam pukul 10 tadi.. Rindu giler kut..Lagi-lagi dengan situasi yang x bape cergas nie, rasa nak meleleh je air mata nie..Kontrol je tadi, rsau kantoi ngan rumate..huhuhu

Tapi yang bestnya, aku cakap kat mak, mnggu depan nak balikk..Yahuuuuuu.. InsyaALLAH sok nak gi bli tket..Tak tertahan je rase nak balik umah.. Selame ni kalau study week xde nya nak balik umah. Risau tak study. Tapi tadi mak cakap " study la kat umah"..ehehe..suke3..So, kene hangkut la buku-buku ngan notes sekali..

oke la,, kepala sangat berat... nak gi rehat.. Mmember2 pon dah bising suh tido.. BAek kawan2,aku taw korang syg aku..:P..Doakan aku sihat semulaa...Amin....

p/s:: aku post entry ni x bace balik pon. Sebab tak larat..teheeeeee

Wednesday, April 20, 2011

jauhi aku dari sifat marah

Assalamualaikum.. ari ni rasa nak post entry. Huhu. Sebabnya nanti buzy bagai nak rak tak sempat aku nak merepek kat blog... Ni pun aku wat entry sambil search kat google untuk cari tajan to our big program.Semoga ALLAH permudahkan program kami. Nak wat cam ne, aku ni jenis suke menyibukkan diri duk kat U. So, kalo penat, jangan nak bising nak ngadu kat sape2. Sendiri mau ingat la jue..hohoo..

ari ni rasa nak cite pasal sifat marah. Sejak ahir-akhir ni rasa sifat tu dah ade kat diri ni.. Maybe faktor ade masalah yang pelbagai jenis kat kepale nie. Kepala pun kadang-kadang tak berapa nak betul Banyak sangat nak kene pikir. Dekat ngan ujung-ujung sem yang asemen kadang-kadang sampai tak cukup jari. Sabar ju sem ni da abes.( Cuba memujuk diri sendiri )..

Tapi sebenarnye bukan aku kesah sangat bz tu, cume aku tak suke sifat marah. TAK SUKA!! nampak tak ade chaps lock di situ. Nampak sangat yang aku tak suka. Aku tak suke orang marah-marah aku dan aku tak suka marah-marah orang. Ade je perkataan MARAH tu memang tak suke la..Bile aku tak suke orang marah aku, so aku pon tak ley la aku marah orang.. fair la kan..?

kalo tengah marah, syaitan tgh menguasai diri masa tu..Nauzubillah..Kadang-kadang kalo hati tengah nak meletup tu, better diam je..nanti bole marah-marah org len plak..Kan susah lak nk kne mntak maaf kat org tu..huhu..

yA Allah, kau suburkan lah sifat KESABARAN dalam diriku. Jauhi la aku dari sifat marah..aminn..:)

P/S :: kwan2, kalo ade terkecik hati dengan aku, aku mintak maaf..:)

Friday, April 1, 2011

aku rindu zaman kecik-kecik

assalamualaikum...ari ni ari jumaat penghulu segala hari.. baru ari ni aku rasa aku menghargai weekend sepenuhnya..weekend bg orang-orang yang berada di Kedah yea.. Tak de aktiviti-aktiviti yang boleh mengerah keringat aku macam minggu-minggu lepas.. Dengan hujan yang renyai-renyai yang buat aku tido rasa tak nak bangun.. Rasa macam buat iklan sleepy beauty pon ade..teheeeeeee..giler perasan..buweekk..

ari ni aku rasa rindu sangat ngan zaman kanak-kanak. Rasa nak balik zaman kecik-kecik? bole ker camtu? Zaman kanak-kanak la aku rasa part yang paling best. Tak payah nk pikir pape. Bile bosan main, bile ngantok tido, bile lapar makan..Zaman kanak-kanak yang mana masa hingus meleleh lagi.. Bukan aku la korang laa.. AKu pembersih laa..hikhik..

Meh aku nak flash back skit memory aku ke waktu dulu-dulu. Asyik cakap masa depan je yang mana kite hanya boleh merancang je.. Meh cakap benda lepas yang mana memang da kompen-kompen berlaku..ngeh3.. Aku ni memang di besarkan di kampung halaman. Nak wat macam mana lahir-lahir memang aku dah kat situ. Tak kan nak ajak family aku pindah umah kut..hehe..Aku memang suke dok kampung..Udara segar, persekitaran aman..cehhh..Macam nak wat karangan pasal kampung la plak..ngee

bact to my topic, masa kecik-kecik dulu aku memang ramai sangat kawan-kawan x kire laki ke pompuan.. Masa memang bergaul dengan sume la. Yela budak zaman dulu-dulu tak macam budak zaman skarang. Budak dulu-dulu mane nak ade laptop, pc dan segala bagai alat-alat teknologi. Yang kteorang taw main kat luar umh je. Takde nya nak memerap kat umah macam budak budak zaman sekarang.

teringat masa kecik dulu aku ade kawan yang berlainan jantina. Mereka adalah sepupu kepada jiran aku.. Emy, azri, azwa dan the only one little girl nadia. Jiran aku tu ade la darah daging sket2 kut. Aku pun xbape pasti la. Tapi yang pasti aku ngan jiran aku tu sempat merasa fasa kanak kanak bersama. Memang kamceng habes ar. Sepupu jiran aku tu bukannya dok terengganu. Dia balik kampung time sekolah je kut. Tapi tiap kali cuti kompen spent masa bersama. Masa kecik-kecik xde rasa malu sangat. nak berkawan pon senang je.. janji satu kepala, on je laa.

Teringat time main same2. Main bola tin, galah panjang, carom , lepak kat CC same-same.Selalu jgk lepak kat umh aku. Dan ape ntah lagi aktiviti yang di luar alam kteorang buat.. Lupe dah..Banyak makan semut ar nie..teeheee.Tapi bile da sume besar ni, jarang kut dyeorang balik kg. Mungkin sibuk dengan urusan masing-masing. Sampai tak terkira da bape taun tak jumpa. Baru-baru ni dengan ade nya facebook, dyeorang ade add aku kat fb. Siap x cam muke agi. Nampak sangat memang da lame tak jumpa..huhu..Lepas da jmpa kt fb, bru rase kamceng balik.Walaupun da betaun tak jumpa, tapi kteorang still bole sembang macam dulu-dulu.

mEh nak cite skit pasal dyeorang ni. Yang first tu Emy. Laki taw.Dia sorang je laki family dia name emy yang lain sume mule ngan huruf A. ko ank angkat ke weh?hahaha.. Tapi dia ni paling cepat mesra ngan orang.Nak wat cm ne jenis peramah. Macam mulut murai tercabut ekor.kah3..Umo da 24 taun. Same baye ngn akak aku. Da bole jadi bapak orang dah. Tapi memang da kawen pon..Nampak sangat ko gatal wei, sbb tu kawen awal..hehe..Takde la..jodoh dia sampai awal sebenarnya. Alhamdulilah..Moge kekal ke anak cucu.. Dia ni aku da anggap macam abang. Walaupun kadang-kadang bergaduh 24 jam kat fb nie..hoho..

yang kedua tu azri. Dia ni xbape rapat sangat.. Dia pendiam sangat. Hish..nak kate bisu tapi bole cakap..hek3..Kalo balik kg memerap kat umh dia je kut. Macam anak dara. Aku yang pompuan ni pon keluar ke hulu kehilir.Dia ni 23 taun. Tua setaun dr aku. Yang ni lagi la xcam aku kat fb. Geram je aku. Muke aku da berubah sangat ker? huh..

yang ketiga tu azwa. Yang ni perangai dia lebey kurang je ngn si emy tu. Easy going. Mude dri aku.Da anggap macam adek aku je ni. Kalo setakat nak sekeh kepale tu aku berani lagi la nak buat. haha.. Yang ni pon selalu je main sekali masa kecikkecik. Umo je mude dari aku. Tapi badan dia giler tinggi mengalah kan aku. Siap cakap aku pendek lagi..Memang xley blah la ko azwa.huhu,,

p/s : ;oklaa..nnti len kali sambung psal aku masa kecik-kecik..ngantok seyhh..

Thursday, March 31, 2011

-cikgu jugak akhirnya-

assalamualaikum... erm..x taw kenapa..akhir-akhir ni macam banyak sangat masalah.. tapi...aku pegang satu konsep je'keep on smiling'..kalo senyum tu rasa tension bole hilang.. walaupun dalam kepala bertimpa-timpa masalah..x caye cube try?? hehehe.. kalu xjadi tu, mesti masalah tu betui2 kebal..hek3..

tengok..ade masalah pun senyum je kan? hehehe
dah-dah,xmo tension..xmo pikir masalah..back to my topic ..hehe..ari ni nak cite skit pasal diri nie.. rasanya before ni aku tak penah cakap secara officially yang aku sebenarnya ialah seorang teacher wanna be..insyaALLAH lagi setaun..hehehe..

im ur teacher..wink
sebenarnya, CIKGU tak de pon dalam list cita-cita aku..kiranya xmau langsung jadi cikgu.. Mungkin masa sekolah da tengok depan mata keje cikgu tu payah.. so, xmau jadi cikgu..huhu..Masa kecik-kecik dulu, asal cikgu tanya nak jadi pe, memang jawapan aku DOKTOR.. Tak tau kenape..memang jawapan tu je dalam skema jawapan aku..hehe.. Siap ade orang bagi stetoskop lagi..Sampai la masa form 4, masa tu cikgu letak aku aliran sains tulen..sebab ikut rezult PMR.. Then, seminggu belaja biologi, aku rasa otak aku yang biol.. Memang tak leh terima la biologi tu.. Ntah pape jee.. Tak paham betul.. Lepas tu, pegi jumpa cikgu, nak mintak tuka kelas sains akaun.,, kiranya amek fizik,kimia ngan akaun.Fuhhhhhh..Masa ni enjoy benor belajar akaun.. Best gilerrr bak ang..

Lagipun, dulu aku pernah pengsan kat hospital. Masa tu time pegi lawat orang sakit.,. Masa mula-mula sampai hospital, jalan masuk hospital penuh bergaya mengalahkan doktor nak g cek orang sakit..Pastu aku ziarah la pesakit yang aku g lawat tu, dengan penuh syahdu je tengok orang sakit. Sembang skit-skit je pon..Masa tu zaman sekolah lagi mane ade orang nak layan cakap budak-budak,kang kalo menyampuk di katanya derhaka. So, aku diam je dengar je family aku sembang ngan pesakit tu.Aku lak melilau sana sini memerhatikan keindahan hospital yang dipenuhi dengan pesakit. Then, tiba la masa nak balik, tak kan tak mau balik kan, pesakit tu pun jemu jugak tengok muka kiteorang kalo lama-lama betapa kat spital nie. Masa nak bangun dari kusi aku da rasa pening-pening dah. Ok, aku cuba bertahan, be cool la kononnyo, control ayu.. buweeekkkkk.. Tiba-tiba, terasa badan aku hilang pertimbangan, pemandangan pun jadi gelap, ingat kan da buta..Rupa-rupanya nak pitam. Nasib baik kecekapan tangan abang aku memaut pinggang aku, so tak sempat la aku nak cium lantai spital tu..Fuhhhh,, hero ar kira abg aku nie.. hahaha. AKu memang dah agak benda ni akan terjadi, sebab nya aku memang tak suka bau hospitall..busukkk giler kutttt.. Dengan bau ubat sani sini, macam warga spital tu sume pkai perfume ubat pun ade...yeekkk..

lepas abg aku selamatkan aku, dia bawak la aku duduk kat kusi. Ramai pulak kan nak tengok aku kenape.. wei, aku pitam je la, bukan aku cedera parah sampai semua nak tengok..Tak penah tengok orang pengsan ke hape? Punye bengang kan, padahal memang maluu gilerrr...Then, ade suare seorang nurse cakap " oke, awak da bole daftar masuk wad "..cit perli aku.. Cari nahas ye ko nurse. Nanti aku amek jarum ko, aku cucuk ko baru taw!..huh..grrrr..geramm..

Ade hati nak jadi doktor, masuk spital pun bole pengsan..hahaha..lEpas da tukar kelas akaun memang da tak de hati langsung nak jadi doktor.. Lagi-lagi lepas kejadian nak pengsan kat spital tuh.. Lepas da abes SPM, aku dapat tiga tawaran sambung belajar.. Maktab, matrikulasi dengan UITM tuk diploma. Masa ni buntu jugak la nak amek mane.. Maktab tu aku memang tak berapa bekenan sebab aku memang tak nak jadi cikgu. aku mintak tu puns sebab mak aku suh mintak. Lagipun, aku je yang dapat maktab.Kawan-kawan semua tak dapat. masa tu ilmu pun tak berapa nak cukup, nak ikut je kawan-kawan. Kompen la aku tak nak pegi sorang-sorang. Lepas tu, aku pun masuk la matrik, say goodbye la kat maktab ngan UITM tuuh.. Ni pilih matrik pun sebab kawan-kawan ramai yang dapat satu matrik,memang berkobar-kobar la nak gi matrik walaupun jauh beribu batu dari umah..

Lepas setaun kat matrik, tiba time nak pilih kos untuk further study tuk degree.. Aku ni kalo bab milih-milih lemah skit la..Memang tak reti nak buat pilihan sendiri. Ntah-ntah kawen nanti pun family yang pilihkan..hahaha..Masa nak pilih kos tu aku ade mintak la kos education atau nama manja nya kos cikgu sebab abg aku suh mintak. First choice edu account kat UUM, second choice edu account kat UPSI. Ni mintak UUM pun sbb akak aku ade sana. Senang kalo nak balik kampung.. Bila da mintak kos education kompen la ade step2 nya untuk lulus amek kos tu, Bukan senang nak mintak kos education sebenarnya. Mula- mula kena jawab ujian INSAK sampai 300 soalan. mau berpinar mata aku jawab ujian INSAK nie. Alhamdulilah lulus dengan cemerlang ujian ni, tapi tak de la sampai bagi anugerah cemerlang cuma layak ke peringkat inerview je pun..hek3..

Masa nak interview tu aku memang aku rasa jantung melompat ke anak tekak ah. takot giler baq ang.Tak penah-penah gi interview sebelum nie. Masa tunggu turn nak interview tu, sume dok bace-bace buku, aku je dok melangut kat meja.. Rilek je. Orang len dok hafal fakta-fakta ape ntah. SIap menteri2 sume. Aku satu menteri pun tak taw.. Da cuak dah.. Tapi be cool jee..malas nak serabut kan otak..Dalam lebey kurang sebulan lepas interview tu, da dapat keputusan sambung belajar untuk degree.. mAsa cek on9 x percaye giler dapat PENDIDIKAN PERAKAUNAN kat UUM.. ngeee.. punye la masa interview ari tu goreng je jawapan. Tapi kalo dah nama rezeki tu, kita dapat jugak akhir nya. Alhamdulilah..:)

so, skang aku da berada di tahun 3.. INSYAALAH lagi setaun nak abes belajar dan bakal bergelar seorang guru... go! go! chaiyokkk...

memory masa buat RANCANGAN ORIENTASI SEKOLAH taun 2010


aku paling pendekkkk!!!.huh
p/s : : doa kan aku jadi seorang guru yang cemerlang dan dapat mendidik anak bangsa...pewiiiiiittttt



Wednesday, March 23, 2011

- i really need my mum right now-:(

assalamualaikum..


baru je balik dari kelas.. sangat penat.. kelas sampai petang cenggini..ngeee..xsukaaaa..!! Pagi pun tak suke, petang pun tak suke,, berenti belajo la jawab nya..hak3..minggu nie sangat sibukk..mEeting bole dikatakan tiap-tiap malam.. meeting program dengan budak sekolah..Sane sini program.. Seksa jiwa raga aku..huh..


Bila rasa sibuk sangat-sangat, memang rindu giler dekat mak aku yang jauh di perantauan..opss..aku yang diperantauan sebenarnya.. nun jauh di terengganu la mak aku..makk..atehh nak balik..sob..sob.sob.. nak lari dari semua program-program..nak rasa ketenangan kat rumah..sob.sob..sob..


persoalannya bila kah aku bole balik kampung? jawabnya akhir bulan 5.. lagi dua bulan la jawabnya.. kalau setakat nak balik hujung minggu, memang tak berbaloi laa.. Kedah ke terengganu bukan sekangkang kera weh.. Tak mampu den nak tahan sakit pinggang duk lam bas lama..


aku rindu giler mak aku aka HAJAH RAMLAH BINTI MOHAMAD.. rindu nak peluk cium, rindu nak baring kat atas riba mak, rindu nasi briani yangg umpphhh! *oke, jangan nak mengata aku gedik, aku memang cam ni yee ngan mak aku*..keh3..


sama tak gamba ngan sidebar? hehe.. gamba lain mak aku dalam lappy, lappy rosak so gamba ni je la yang ade..:)..muah3..syg giler mak..




rindu nak story mory kat mak.. aku ngan mak tak de rahsia,, tak kire la rahsia pasal laki ker, pasal pompuan ker, sume aku bantai cite kat mak aku...miss that moment very much! Lebih-lebih lagi skang ni rasa macam banyak sangat masalah dalam kepala nie.. kalo bole list dan hanta kat mak aku pun best jugak..ngeh3..


oke la, tak mau cite panjang-panjang.. nanti tak pasal-pasal banjir lak bilik nie..papaii....


p/s :: nak balik umah...gokuuuu tolong bawak aku nek ko punye awan terbangg..keh3

Friday, March 18, 2011

-m0ga Dia cepat sembuh..amin..-

sahabat , kawan, buddies, member, geng semua membawa maksud yang sama.. orang sama.. bagi aku, sahabat adalah seorang yang bole dibuat keluarga.. sentiasa terasa dekat di hati.. sejak kecik lagi aku da ade kawan, dari kecik sampai da besar ni tak terkira berapa orang kawan yang dah kenal.. tak kira la laki ke pompuan ke, when he or she come to my life as a frend, i really appreaciate them..

aku ade seorang kawan, yang sangat-sangat baek.. dah kenal dia agak lama.. Selalu tolong aku.. dan yang sangat penting seseorang yang sanggup dengar masalah-masalah aku.. the one yang tak pernah merungut kalu aku serabut kan otak dia ngan masalah-masalah aku.. Hobi dia tolong orang, memang sangat suke tolong orang.. Dengan aku pun selalu tolong, tak berkira langsung..

Dia jugak seorang penasihat yang berjaya..selalu nasihat aku jangan cakap nak merapu sangat.. hehehe.. tapi nak wat cam ne aku jenis cam nie.. tapi kalu cakap ngan dia merapu sikit-sikit je laa..hahaha,. Selalu bagi support supaya bersikap lebih matang, jangan childish sangat..teeeeeetttt...

ermm..sekarang da lama tak dengar dia memberi nasihat, dia tengah sakit.. Masa mula-mula dia sakit, dia sangat-sangat down... Masa tu aku bagitaw dia, ALLAH sayangkan dia sebab tu ALLAH uji dia.. ALLAH menguji hamba nya yang mampu..Nasihat kat dia, dia kene kuat lawan sakit tu..Then, lepas tu dia dah semangat cikit.. teringat katanya *tak best duk hospital sebab nya rasa nak tido je*, * duk hospital macam makan ubat tido je, memang tido je keje*.. masa aku taip blog nie, dia tengah tak sedar lagi, baru lepas jalani operation..Hopefully semua nya selamat,,.

Aku berdoa moga dia cepat sembuh.. Dan yang paling penting supaya dia sabar dengan ujian ni..Aku sangat bertuah dikelilingi kawan-kawan yang hebat.. Yang mana dapat dengar masalah-masalah aku.. Always be with me, when up and down.. the most important thing is, accept me as her/his friend..:D

p/s :: thanx for being a good frend to me...